BilgilendiriciBilgilendirici

Güvenli Seyahat için Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Konular

Seyahat etmek harikadır… Gezmek, yeni yerler görmek, kültürler tanımak, keşfetmek, yeni yerler ve yeni tatlar tanımak heyecan verici ve bulaşıcıdır :)

Güvenli Seyahat

Güvenli Seyahat etmek, gezmek, yeni yerler görmek, kültürler tanımak, keşfetmek, yeni yerler ve yeni tatlar tanımak heyecan vericidir. Ancak seyahatinizde ne kadar mutlu olup ne kadar iyi vakit geçireceğiniz ise, öncesinde yapacağınız hazırlık ve seyahat sırasında alacağınız önlemler ile yakından ilgilidir.

Güvenli Seyahat

Seyahatlerinizde güzel vakit geçirmek ve sorunsuz bir şekilde gezilerinizi gerçekleştirmek için altta sizler için derlediğimiz güvenlik önerilerini mümkün olduğunca dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.

1- Nakit Paranızı Tek Noktada Taşımayın, Dağıtın!

Seyahatlerinizde nakit paranız, kredi kartlarınız, cüzdanınız gibi değerli eşyalarınızı bir arada tutmanın güvenli olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu aynı zamanda çok önemli bir zayıf noktadır. Bunu yapmayın! Çünkü cüzdanınız çalındığında her şeyiniz de gitmiş demektir…

Bunun yerine cüzdanınız ve nakit paranızı ayrı yerlere koyun. Birbirinden ayırarak, nakit paranızı ceplerinize dağıtabilir, kredi kartınızı ise cüzdana yerleştirebilirsiniz. Bu durumda biri gittiğinde diğeri ile seyahatinize devam edebilirsiniz.

2- Dijital Kayıt Tutun, Önemli Belgeleri Yedekleyin

Seyahat belgeleriniz, pasaportunuz, konaklama, rezervasyon, bilet vb. bir çok önemli dokümanı taratarak yada fotoğrafını çekerek topluca kendinize mail atın yada online disk alanınıza yükleyin. Böylece dünyanın neresinde olursanız olun, gerektiğinde tüm belgelerinize erişim sağlayabilirsiniz. Herhangi birini kaybettiğinizde hemen bu yedek üzerinden yeni çıktı alabilirsiniz.

3- Cüzdanınızı Arka Cebinizde Taşımayın!

Bu bir klasiktir, dünyanın her yerinde erkekler cüzdanlarını genellikle pantolonlarının arka cebinde taşırlar. Ancak burası aynı zamanda yankesicilerin de hırsızlık konusunda uzmanlaştığı bir bölgedir. Buna aynı şekilde bel çantaları da dahildir. Bir kalabalık içerisinde yada birinin size çarpması esnasında her ikisinden de cüzdanınız kolayca çalınabilir.

Bunun yerine cüzdanınızı ön cebinizde taşıyın. Bu şekilde hem gözünüzün önünde olacak hem de yüzünüze baka baka çalınması zor olacaktır 🙂

4- İnternet Cafelerde Kredi Kartınızı Kullanmayın

Yabancı ülkelerde internet cafe gibi ortamlara gittiğinizde kredi kartınızı kullanmamaya özen gösterin. Çünkü bu gibi kalabalık toplulukların bulunduğu ve aynı bilgisayarı yüzlerce kişinin kullandığı mekanlarda bilgisayara çeşitli ekran veya klavye kaydetme programları da yüklenmiş olabilir. Bu durumda tuşladığınız rakamları görerek bilgilerinizi kopyalayabilir ve kredi kartınızı kullanabilirler.

Kredi Kartı kullanmanız gerekiyorsa akıllı telefon veya tabletiniz ile kablosuz internete bağlanarak ödeme işlemlerinizi kendi cihazlarınızdan yapmaya özen gösterin. Böyle kimlik hırsızlığı ve kredi kartı bilgilerinizin çalınmasından bir nebze daha korunabilirsiniz.

5- Eşyalarınızı Yanınızdan Ayırmayın, Masaya Bırakmayın

Herhangi bir ortamda veya mekanda değerli eşyalarınızı masa üzerinde bırakmayın. Örneğin bir cafe yada restoranda fotoğraf makinenizi masanın üzerine bırakıp tuvalete gitmeyin. Aynı şekilde çantanız ve diğer değerli eşyalarınızı da her zaman yanınızda taşıyın.

Buna başka bir örnek daha vermek gerekirse, masada otururken çantanızı sandalyenize arkanıza gelecek şekilde asmayın. Her yer suçlu dolu değil tabii ki ama bu her yerin güvenli olduğu anlamına da gelmez. Her zaman bu konuda dikkatli olmanızda fayda var.

6- Sokak Hayvanları ile Oynamayın

Ne kadar tatlı veya şirin gözükse de asla bir sokak hayvanı ile oynamayın. Herhangi bir tırmın veya ısırık ile enfeksiyon, hastalık yada kuduz kapabilirsiniz. Aynı şey kuşlar için de geçerlidir. Ev ortamında yaşayan bir evcil ve temiz bir hayvan olmadığı sürece seyahatlerinizde başıboş gezen kedi yada köpekleri sevmemeye özen gösterin.

Not: Tabii ki hayvanları seviyoruz ve dilerseniz onları besleyebilir yada mama verebilirsiniz. Ancak burada sadece fiziksel temas kurmamanız konusunda öneride bulunuyoruz 🙂

7- Aşı Olun

Gideceğiniz bölgenin sağlık risklerine karşı yola çıkmadan önce aşı yaptırın. Bunun bir zararı olmaz, orada çeşitli yollarla (fiziksel temas, yemek, hayvanlar vb.) kapabileceğiniz enfeksiyonlardan korunmanızı sağlar. Böylece küçük ancak önemli olan bu önlem sayesinde seyahatiniz bir işkenceye dönüşmeden daha eğlenceli geçecektir.

8- Değerli Takılar Takarak Dolaşmayın

Bir yurt dışı seyahatinde boynunuzda altın zincirle pazarda dolaşmayın. Pahalı bir takı, elektronik eşya, aksesuar gibi eşyayı alenen ortalıkta taşımayın! Örneğin bir ipad tableti, elinizde gezdirmeyin, çantanıza koyun. Değerli takılarınızı, özel davete veya yemeğe gitmiyorsanız turistik gezi sırasında takmayın. Yani parmağınızda kocaman bir tek taş ile bilmediğiniz yerlerde gezmeyin 🙂 Böylece dikkat çekmeyin ve hırsızlığa davetiye çıkarmamış olursunuz 🙂

9- Hırsızlarla Tartışmayın, Direnmeyin

Seyahatinizde sizden bir şey almak isteyen, almaya çalışan yada alan biri ile kavga etmeyin, direnmeyin! Üzerinde ne tür bir silah yada yaralayıcı obje olduğunu bilemezsiniz. Ayrıca başkalarının da gelip gelmeyeceği ve daha fazla zarar vermeyeceklerini de. Bu nedenle direnmeyin ve tartışmayın.

Böyle bir şey başınıza geldiğinde hemen polise başvurun. Eğer bir seyahat sigortanız varsa çok da üzülmenize gerek yok zaten 🙂

10- Gereksiz Riskler Almayın

Evinizde yada kendi yaşadığınız şehirde yapmayacağınız veya denemeyeceğiniz bir şeyi seyahatlerinizde yapmaya kalkışmayın! Yüzme bilmiyorsanız, dalış yapmaya kalkışmayın mesela. Kayak yapmayı bilmiyorsanız bunu seyahatinizde denemeye kalkışmayın.

Böylece ciddi yaralanmalar ve sakatlanmaların da önüne geçebilirsiniz. Eğer gideceğiniz yerde bir şeyi deneyimlemek istiyorsanız, seyahat öncesi bunu kendi evinizde veya şehrinizde deneyimleyin, alıştırma yapın yada mini bir kurs yada eğitim alın. Böylece gittiğinizde yaşayacağınız deneyimden hem daha fazla mutlu olacak hem de güvenliğinizi ve sağlığınızı korumuş olacaksınız.

11- Konsolosluğa/Elçiliğe Başvurun

Üstte bahsettiğimiz durumlardan herhangi biri yada bir başkası ile karşılaşmanız durumunda en yakın Türkiye Konsolosluğu yada elçiliğine başvurun. Kendi dilinizde sorununuzu anlatarak kendi ülkenizin yetkililerinden yardım ve destek alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2017 Yılının En Romantik Tatil Şehirleri ve En İyi Balayı Destinasyonları

11

Porto Riko Sokaklarını Renklendiren Muhteşem Çizimler